sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Phil Schwarzmann: How to Marry a Finnish Girl


Lukemistoni on viime aikoina koostunut melko raskaista kirjoista ja halusin välipalaksi jotakin kevyempää. Phil Schwarzmannin (suomeksi ihan Pili Mustamies vaan) How to marry a Finnish girl - Everything You Want to Know About Finland, That Finns Won't Tell You vaikutti ja osoittautui olevan  hyvä valinta tällaiseksi kevyeksi välipalaksi.

Schwarzmann on amerikkalainen, joka on muuttanut Suomeen - arvaatteko miksi? - no tietysti naisen vuoksi. Melko sovinistisesta nimestään huolimatta kirja ei onneksi keskity kovinkaan paljon suomalaisen vaimon hankkimiseen vaan se on lähinnä selviytymisopas niille ulkomaisille, jotka jostakin syystä päätyvät Suomeen, raukat. Oikeastihan taitaa olla niin, että kirjan lukijoista 99,99 prosenttia on suomalaisia, vaikka kirjan takakannessa lukeekin "Don't let Finns read this book!". Ja ainakin haluan uskoa, ettei kukaan ota tätä kirjaa vakavissaan. Se olisi aika creepyä.

Kirja onnistui huvittamaan ja kirvoittamaan hyväksyviä nyökkäyksiä ja myhäilyjä useampaan otteeseen. Eniten huvituin kuitenkin siitä, kun huomasin noin sivulla 50, että kirjahan on englanninkielinen. Se taas kertoo siitä, että Schwarzmannin kieli on yksinkertaista kouluenglantia, jota mahdollisimman  moni suomalainenkin ymmärtäisi ja sehän on aika sympaattista.

Schwarzmann on selvästi tavoittanut monia suomalaisten perusominaisuuksia. Suomen talven ankaruuden kuvaaminen ja se miten voimakkaasti se vaikuttaa suomalaisiin on lohduttavaa. Suomalaiset saavat paljon anteeksi pimeyden ja kylmyyden vuoksi. Suomi olisikin oikeastaan ihan mukiinmenevä maa ilman pimeyttä, kylmyyttä, hyttysiä ja uskomattoman vaikeaa suomen kieltä.

How to Marry a Finnish Girl oli ihan mukavaa luettavaa, mutta ei mitenkään ikimuistoinen tai hulvaton. Ärsyynnyin Schwarzmannin tekstin väliin liittämistä lyhyistä vitseistä (twiiteistä?) ja toisinaan luvut olivat liian pitkiä ja hyvätkin oivallukset kärsivät liiasta aukikirjoittamisesta ja venyttämisestä. Joo joo Pili, me tajuttiin jo, että olet hauska. Mutta joka tapauksessa kirja oli ihan mukava ja sopivan kevyt välipala.

Kirjailija: Phil Schwarzmann
Kirja: How to Marry a Finnish Girl
Julkaisuvuosi: 2011
Sivumäärä: 167
Arvostelu: ★★

10 kommenttia:

 1. Vähän olen tätä selaillut ja jo muutamasta sivusta näkyi tuo venyttäminen. Hauskoja juttuja kyllä, ja välillä jopa alkoi hieman nolottaa, kun tunnistin muutaman piirteen itsestäni! Olen miettinyt, että tämä olisi hyvä lahja sellaiselle, joka on melko vasta muuttanut Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama juttu kyllä osui ja upposi eli varsin taitavasti kirjoittaja on tarkkaillut suomalaista metaliteettia.

   Poista
 2. Löysin tämän kirjan sattumalta vuosia sitten ja ostin sen joululahjaksi amerikkalaisella ystävälleni (saatekirjeessä mainitsin, että en lähetätä tätä siksi, koska haluaisin, että hän menee naimisiin kanssani :D) Ystäväni mielestä se oli ihan silmiäavaava lukukokemus ja juttelimme siitä pitkään. Häntä kiinnosti erityisesi se osa, jossa mainittiin, että suomalaiset rakentavat itse talonsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten kiva idea! Etenkin jos onnistuu välttämään väärinkäsitykset :D Minäkin jäin miettimään sitä talonrakennus-osiota, että tosiaan, eipä ihan joka maassa tavalliset tallaajat rakenna omia talojaan.

   Poista
 3. Ihanaa, että bloggasit tästä kirjasta! Luin tästä kirjasta jostain lehdestä jo pari vuotta sitten, mutta olen unohtanut lisätä sen lukulistalleni. Kiitos muistutuksesta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitos iida, minäkin olin tästä joskus kuullut ja kiinnostunut, mutta ihan sattumalta törmäsin tähän krjastossa.

   Poista
 4. Jos haluat jatkaa aihetta, suosittelen Wolfram Eilenbergerin 'Minun suomalainen vaimoni'. Sama tausta siis, mutta saksalainen mies kirjailijana. Ja hyvä kirjoittaja, oikeasti hauska, ei yhtään pitkitettyä vitsiä. Marjatta Mentula oli myös lukenut tämän. Hän muistaakseni myös tykkäsi.

  VastaaPoista
 5. En tätä aiemmin ollut kyseisestä kirjasta kuullutkaan, mutta postauksen luettuani lähti varaus lähikirjastoon. Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!