keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Syntymäpäiväpohdintoja - vanhenemisesta ja listaprojektin etenemisestä

Täytän tänään 27 vuotta, huh! Ajattelin että tänään olisi hyvä päivä suorittaa vähän katselmusta 1001-projektin etenemisestä. Ensin tahdon kuitenkin esitellä kirjalliset synttärilahjani. Läheiseni tuntevat kyllä minut ja makuni niin hyvin, että oikein liikuttaa.

Sain siskoltani Astrid Lingrenin Melukylän lapset -kirjan. Tuo kirja on vaikuttanut paljon siihen, millaisia leikkejä leikimme lapsina ja millainen minusta on tullut. Toinen lahjakirja samaiselta siskolta oli Kani nimeltä jumala, josta olen kuullut paljon hyvää ja jonka lukemista odotan myös innolla. Toiselta siskoltani sain Kurjat-musikaalikäynnin (oli mieletöntä!) lisäksi huippusuloisen magneettikirjanmerkin: Chill out with a good book. Lisäksi sain pari hurjan söpöä muumikorttia. Kyllä vanhenemisessa on puolensakin!Sitten siihen analyyttisempaan vaiheeseen ja pohdintaan siitä, onko mitään enää pelastettavissa, kun olen jo näin kamalan vanha. Olen nyt lukenut 1001-listaltani 132 kirjaa (kolmesta on vielä bloggaukset tekemättä). Tämä tarkoittaa siis sitä, että nyt 27-vuotiaana minulla on listalta lukematta vielä 869 kirjaa. Jos teoretisoidaan, että eläisin 90-vuotiaaksi, se tarkoittaisi sitä, että kun täytän 30, listalta pitäisi olla luettuna 333 kirjaa. Tämä tarkoittaisi sitä, että minulla olisi kolme vuotta aikaa lukea 201 kirjaa, joka taas tarkoittaisi 67 kirjaa vuodessa.

Tosin nyt kun tässä ryhdytään tarkempiin tutkimuksiin, käy ilmi, että summittaisen arvion mukaan olen ikävuosina 0 - 20 lukenut listalta 20 teosta. Tämä tarkoittaa sitä, että olen seitsemän viimeisen vuoden kuluessa lukenut listalta 112 kirjaa. Blogihistoriani tarkastelu taas kertoo, että kun aloitin blogini marraskuussa 2012, olin lukenut listalta 50 kirjaa. Tästä voimme päätellä, että lukutahtini on aivan viime vuosina ollut poikkeuksellisen nopea verrattuna aiempiin vuosiin. Näin ollen voimme päätellä, että lukemiseni ei ole ollut lainkaan suoraviivaista.

Olen siis heittänyt elämästäni hukkaan mainioita lukuvuosia, kun tarkastellaan listaprojektin etenemistä. Tähän voi kuvitella silmäniskuhymiön, jos huumori ei muuten oikein auennut. Olen kuullut projektistani kauhisteluja ja toteamuksia, että eihän se ole mitenkään mahdollista, mutta tässä aiemmin kirjoittamani mukaan, onhan se hyvinkin mahdollista. Listalta on jo tähän mennessä löytynyt uskomattomia helmiä ja odotan innolla, mitä se vielä tuo tullessaan. Vanheneminenkaan ei tunnu niin kamalalta, kun sen saa tehdä kirjojen parissa ja pitää mielessä sen, että mitä vanhempi olen, sitä enemmän olen myös ehtinyt lukemaan. Sitä paitsi odotan innolla eläkepäivien tuomaa runsasta lukuaikaa. Etenkin kun tajusin, että listalla on vaikkapa Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä, joka jo yksinään lienee melkoinen urakka. Onhan se kiva, että elämässä on tavoitteita vai mitä?

Kuva: http://wallpaperose.com/minions-happy-birthday.html

36 kommenttia:

 1. Synttärionnittelut! Ihania lahjoja, varsinkin Melukylä näyttää houkuttelevalta. :) Proustin sarjassa taitaa riittää lukemista yhdeksi elämäksi... hih, eläkepäivien lukuaikaa en ole vielä alkanut miettimään, vaikka on muutama vuosi mittarissa enemmän kuin sinulla. Mutta onhan se totta, että sitten ehtii harrastaa - eli lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kyllä vaan, että tuskinpa meikäläisen ikäluokka pääsee koskaan eläkkeelle, tai ehkä sitten satavuotiaana...

   Poista
 2. Onnea, onnea!

  Kovin monta 1001 kirjan listaa sitä ei ehdi lukemaan, varsinkin jos lukee muutakin. Boxallin lista tuo semmoista äärellisyyttä jäljellä oleviin päiviin ja vuosiin, mutta en minä ole kokenut sitä ahdistavana. Luen nykyään enemmän kuin koskaan. Ja parempia kirjoja. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! :) Minullakin aina vaan enemmän menee muiden kirjojen lukemiseksi. Minäkään en koe sitä lainkaan ahdistavana, vaan tällainen teoretisointikin on ihan vaan hauskaa. Tuskin tulen kuolinvuoteellani harmittelemaan listalta lukematta jääneitä kirjoja...

   Poista
 3. Onnea. Itse ilkimys -filmit olen katsonut ja minionit ovat mukavia.

  Kun aloitin bloggaukset noin kolme vuotta sitten ajattelin lukea listoja, luinkin näitä sadan ja 501:n kirjoja, mutta minusta se jäi, listojen ulkopuolella on kuitenkin hyviä kirjoja. 1001 -listaan en ole vielä päässyt. Listat ovat minusta kulttuuri- ja kielisidonnaisia.

  Itsekin pohdin, että miksen lukenut aiemmin enemmän, mutta esim. lukiossa on lukiokirjat, opiskeluissa opiskelukirjat ... :)

  Eli hyvä että edes nyt lukee, kyllä kirjat "jaksavat odottaa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! :) Listat ovat tosiaan ihan täysin kulttuuri- ja kielisidonnaisia. Itsekin eksyn jatkuvasti lukemaan listan ulkopuolisia kirjoja enkä näe sitä ongelmana tai hidasteena listaprojektille. Tämä kun ei nyt kuitenkaan ole mikään hirvittävän vakavasti otettava tavoite.

   Poista
 4. Paljon onnea päivänsankarille! :) Aivan mahtavia lahjoja olet saanut, Kurjat-musikaali olisi hienoa nähdä. Paljon kirjaisia vuosia toivotellen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Pihi nainen! <3 Kurjat oli uskomaton elämys ja laulut soivat edelleen päässä, vaikka esitys oli lauantaina.

   Poista
 5. Paljon onnea ja aurinkoa päivääsi! Ihania lahjoja olet saanut, Kurjat-musikaali varsinkin kuulostaa upealta.

  VastaaPoista
 6. Ihanaa synttäriä! 27 on (oli) just paras ikävuosi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon HeidiBee! <3 Hih, toivotaan että tästä muotoituu tähän astisen elämäni huipuin ikävuosi :)

   Poista
 7. 27 on maaginen ikä, kuten monet taitelijakohtalot ovat osoittaneet. Nyt sun kyllä pitäisi lukea (jos et vielä ole lukenut) Alexandra Salmelan '27 eli kuolema tekee taitelijan'. Taiteen aloittamista suosittelen sulle vasta, kun olet täyttänyt 28. Kandee ottaa varman päälle.

  Sulla on hieno projekti. Lippiksennosto siitä! Itse en mitenkään pystyisi mihinkään noin kurinalaiseen.

  Minimoin veikeää synttäripäivää! *peba, heh-heh-hee*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O-ouu en tajunnutkaan, että nyt saavutin sen iän, jossa kaikki vakavastiotettavat rokkarit kuolevat! Kiitos kirjavinkistä, tuo onkin vielä lukematta. Kiitos :) *heh-heh-hee*

   Poista
 8. Hyvää syntymäpäivää :)! Ja voi mitä lahjoja!

  VastaaPoista
 9. Onnea syntymäpäivänä!

  VastaaPoista
 10. Onnea, onnea, sinähän olet vielä nuori tyttönen! =D (Miettii allekirjoittanut kolmenkympin toisella puolella.) Tuo listatavoitteesi on kyllä hurja ja sinnikkyyttä vaativa, minä olen liian "teen sitä mitä huvittaa" tyyppi, etten pystyisi mihinkään listaan "sitoutumaan". =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Irene <3 Nuori tyttönen, oi, taidanpa koittaa omaksua tuon ajatuksen tässä ikäkriisini pyörteissä :D

   Poista
 11. Onnea onnea! :) Ja tosiaankin, 27 ei ole vielä mitään! ;) Minustakaan ei kyllä olisi noin pitkän listan noudattamiseen, ainakaan jonkun toisen tekemän listan :D olen kyllä suunnitellut tekeväni oman listan, jotta muistaisin kaikki mielenkiintoiset kirjat, jotka olen ajatellut joskus lukea. Niitä kun tulee koko ajan lisää ja lisää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos :) Mäkin mietin juuri hiljattain sellaista listaa, mihin kirjaisin ne listojeni ulkopuoliset kirjat, jotka haluaisin lukea. Niitä tulisi kylläkin helposti toinen tuhat ;)

   Poista
 12. Onnea, Marile, nuorihan sinä vielä olet, ehdit paljon lukea listastasi, mutta myös sen ulkopuolelta, tee siitä Marilen lista. Itse olen eläkkeellä ja Moilasen lista on pitkä, pitkä ja lisää tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo omat listat ovat kyllä parhaita listoja ikinä ja kasvavat aina vain pituutta :) Kiitos Reijo kivasta kommentistasi!

   Poista
 13. Paljon onnea synttärisankarille :)

  Ihanaa, olet saanut Kanin! Se on Upea <3

  VastaaPoista
 14. Onnea.
  Melukylän lapset on kyllä hieno Lindgrenin kirja, mutta minulle Marikki on kyllä ylitse muiden. Sen huumori mutta myös yhteiskunnallisuus on huippua. Lumiomenan blogissa oli hieno analyysi Markista.

  Ainoa asian jota jäin siinä kaipaamaan oli Marikin äidin depression käsittely. Lindgen kirjoittaa taitavasti äidin psyyken heikkoudesta ja perheen vahvuudesta asian käsittlyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Marikki on kyllä upea kirja, kuten suurin osa Lindgrenin kirjoista on. Pitäisikin ottaa ne kaikki uusintakierrokselle.

   Poista
 15. Vielä ehtii onnittelemaan, ONNEA! (Itse ilkimys on hurja leffa, lopun satukohtaus toi tällaiselle karulle ööö joo jollekin tipan linssiin...)

  VastaaPoista
 16. Voih, olen jo pari tuntia myöhässä, mutta paljon onnea! :) Ihania lahjoja ja hymyilyttäviä pohdintoja projektisi etenemisestä. Jotenkin mulla on sellanen kutina, että saat tuon koko listan luettua. Tsemppiä!!

  ps. Itse ilkimys on loistava leffa. En ole vielä nähnyt kakkosta, pakko katsoa se pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon iida! :) Heh, mä en olisi ihan niinkään varma listan valmiiksi saamisesta, mutta kaikki mahdollisuudet on saada se ainakin etenemään reippaasti :)

   Poista
 17. Myöhästyneet synttärionnittelut! Kani nimeltä jumala on aika <3

  VastaaPoista
 18. Myöhästyneet onnittelut! Hauskaa pohdintaa projektistasi – kaikki tosiaan on mahdollista! Listat innoittavat minuakin, vaikka jatkuvasti tulee luettua myös niiden ulkopuolelta.

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!