maanantai 31. joulukuuta 2018

Helmet-haasteen 2018 yhteenveto

Huh, enpä olisi vielä viikko sitten uskonut, että niin vain mennään finaaliin asti tämänkin vuoden Helmet-haasteessa! Tänä vuonna olen blogannut vähemmän kuin tavallisesti, vaikka luettuja kirjoja kertyikin paljon. Siksipä läheskään kaikista näistä haasteen kirjoistakaan ei ole bloggauksia. Tässä kuitenkin nyt listani, innolla kohti ensi vuoden haastetta (jossa muuten näyttääkin sitä haastetta riittävän!)

1. Kirjassa muutetaan: Annie Proulx, Laivauutisia

"Ongelma taisi jälleen kerran olla se, etten oikeastaan välittänyt pätkääkään siitä, mitä kirjan henkilöille tapahtuu. En pitänyt heistä. Rumuus ja karkeus tuntui tarkoitushakuiselta. Että kirjoitetaanpa nyt romaani, jossa kerrankin on myös rumia ihmisiä! Ja että kauniilla ihmisillä voi mennä huonosti ja rumilla hyvin. En tiedä, jotenkin vaan ärsytti"


2. Kotimainen runokirja: Antti Holma, Kauheimmat joululaulut (e-kirja)

"Tunnustan, luin tämän vain, että sain kuitattua Helmet-haasteen runokohdan, se kun oli vielä täyttämättä ennen joulua. Tämä oli juuri sitä mitä ajattelinkin, ei siitä sen enempää."

3. Kirja aloittaa sarjan: George R. R. Martin: Valtaistuinpeli 1-3

"Tarina oli siis minulle valmiiksi tuttu ja tiesin myös sen, että jossakin vaiheessa televisiosarja lähtee eri suuntaan kuin kirjat. Alussa kaikki menikin yksi yhteen, näin kirjan tapahtumat kuvina sarjasta. Toki kirja antaa lisää syvyyttä ja esimerkiki Jonin äpäryys korostui, se kaikki mitä siihen liittyy ja miten Jon asian kokee. Yleensäkin sisarusten väliset suhteet saivat jotenkin enemmän painoarvoa kirjassa kuin sarjassa. Toki minun olisi pitänyt saada lukea kirja ennen sarjan katsomista."

4. Kirjan nimessä on jokin paikka: Melukylän joulu (lastenkirja)

5. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit: C.J. Tudor, Liitu-ukko

"Osa tästä kirjasta sijoittuu 1980-luvulle, jonka vuoksi myös tämän luin Helmet-haasteen kuittaamiseen. Ihan ok trilleri, ei kyllä mikään lempparini. Viihdytti vuoden viimeisien päivien lenkkeilyillä."

6. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa: Reijo Mäki, Nuoruustango

7. Kirja tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan:
Suzanne Collins: Vihan liekit (äänikirja)

"Ensimmäinen sarjan osa oli hirveän hyvä ja hirveän koukuttava. Kaksi seuraavaa eivät niinkään (ne sortuivat itsensä toistamiseen), mutta kuuntelin kirjat kuitenkin nopeasti koiraa ulkoiluttaessani ja bussimatkoilla."


8. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja: Eno Raud, Näpsäkäävät

"Jokin tässä vinksahtaneessa maailmassa tosiaan vetosi minuun. Pidin siitä, että hahmot eivät olleet nättejä ja pehmoisia vaan aika kummallisia, jopa rujoja. Kissojen aiheuttama ongelma on söpö, mutta helposti verrattavissa isompiin ympäristöongelmiin. Siihen, miten viljelykasvit syötetään karjalle, joka johtaa moninkertaisiin ympäristövaikutuksiin ja paikoin nälänhätään. Koiraihmistä piristi myös se, että kerrankin kissat esitettiin pahiksina, jollaisia ne tosiaan luontoon päästessään ovat!"


9. Kirjan kansi on yksivärinen: Leena Lehtolainen: Turmanluoti

"Edellisen Maria Kallio -kirjan kohdalla pohdin, että pitäisiköhän Marian päästä jo eläkkeelle. Mutta nyt huomasin, miten ihanaa oli päästä taas mukaan Marian maailmaan, seurata hänen ja Antin parisuhdetta, Iidan ja Tanelin kasvamista ja istahtaa sohvalle tämän kissojen kanssa. En ehkä ole valmis luopumaan vielä tästä."


10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja: Mauri Kunnas, Koiramäen Suomen historia (kuvakirja)

11. Kirjassa käy hyvin: Nevil Shute, Viisi mustaa kanaa

"Viisi mustaa kanaa oli samaan aikaan sekä ihastuttavan että raivostuttavan vanhanaikainen. Se oli verkkainen, liiankin, mutta toisaalta keskittyi hienosti kuvaamaan maisemia, ihmisiä ja tunteita. Vanhanaikaisuus näkyi myös suomennoksessa, enpä ole ennen vaikka törmännyt sellaiseen jäätelöannokseen kuin banaanileike (arvatenkin banana split)."


12. Sarjakuvaromaani: Lauri Ahtinen, Homepäiväkirja

13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa: John Fowles: Neitoperho

"Kirja oli totta tosiaan ahdistava. Mutta oli se nerokaskin. Juonenkehittely oli todella taitavaa ja se, miten lukija joutuu kohtaamaan myös Mirandan näkökulman, oli julma mutta mahdottoman toimiva temppu. Tosiaan siis löysin listalta jälleen kerran melkoisen helmen, tosin näin ahdistavia kirjoja ei mielellään lue kovin usein. Shokeeraavaana välipalana ne kyllä toimivat."



14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan: Iida Rauma, Seksistä ja matematiikasta

"Tämä paljon kehuttu romaani oli pettymys. Se oli minulle ihan liian ahdistava, kummallinen ja sekava"

15. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja: Suzanne Collins, Matkijanärhi (äänikirja)

16. Kirjassa luetaan kirjaa: Murakami, Maailmanloppu ja ihmemaa

" Vaikka ajoittain tavoitinkin sen saman ihastuttavan kelluvan tunnelman kuin vaikkapa 1Q84:n parissa, ei Maailmanloppu ja ihmemaa tosiaan päätynyt lempi-Murakamieni joukkoon. Ehkä se johtui siitä, etten ehtinyt keskittymään siihen tarpeeksi, uppoamaan kummallisuuksiin. Siksi olen iloinen siitä, että kirja löytyy omasta hyllystäni ja voin palata siihen koska tahansa uudelleen."


17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa: Depressiopäiväkirjat

"Ote oli huomattavasti ronskimpi kuin Vanhatalon kirjassa, mutta teemat olivat aika samanlaisia. Saastamoinen keskittyy käsittelemään paljon sitä, miten vaikea ihmisen lopulta on saada oikeaa apua. Terapiaan pääseminen (jos siis ei ole valmis maksamaan suuria summia yksityisille terapeuteille) on melkoisten paperisulkeisten takana. Saastamoinen käsittelee paljon myös mielenterveysasioihin liittyvää stigmaa ja se jos jokin on tärkeätä."


18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä: José Saramago, Toinen minä

" Tosiaan, vaikeuksista huolimatta tämäkin kirja oli lopulta lukunautinto. Kiinnostukseni Saramagoon heräsi todella. Ei mies kai turhaan ole saanut Nobelin kirjallisuuspalkintoa! Tämä kirja ainakin oli kaikessa omituisuudessaan piristävän erilainen. Pidin sen ilmoille heittämistä "mitä jos" -ajatuksista, aivoja hyvällä tavalla kutittavista pienistä ärsykkeistä."


19. Kirja käsittelee vanhemmuutta: Karoliina Sallinen, Tee se itse -vauva (e-kirja)

"Tämän luin alkuvuodesta, kun kaipasin jotakin kevyttä. Sitä se tosiaan olikin, mutta ei kuitenkaan liian heppoista. Kirja roikkuu edelleen BookBeatin suosituimpien kirjojen listalla. Miellyttävää kieltä ja ihan kiva tarina, ajoi siis asiansa viihdyttäjänä"

20. Taiteilijaelämäkerta: Geri Halliwell, Tähdistä kirkkain

"Kirja muistutti minua taas siitä, miten kiehtovaa on lukea elämäkertoja ja päästä osalliseksi toisen (kuuluisan) ihmisen ajatuksia. Nyt kolmekymppisenä näen tietenkin Ginger Spicen ihan eri valossa kuin lapsena ja tajuan vasta, miten hirvittävän nuoria spaissarit olivat, miten kokemattomia ja alttiita muiden tahtoon alistumiseen. Lopulta kuitenkin bändin jäsenten kunnianhimo ja poikkeuksellisen kova tavoittellisuus tekivät Spaissareista niin ison ilmiön. Vaikka bändi oli huippuunsa tuotteistettu kapitalistinen riemuvoitto (voi hyvä tavaton sitä krääsän määrää!), oli siinä silti jotakin aitoa, parasta mahdollista girl poweria, jota aina ja edelleen tarvitaan."


21. Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi: Kalle Lähde, Happotesti

"Omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuva kertomus alkoholismista järkytti. En ymmärrä, miten tätä kirjaa on kuvattu myös hauskaksi! Todella taitavasti kirjoitettu, mutta rankka lukukokemus."

22. Kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin: Lauren Grahan, Talking as fast as I can

"Kirjan parasta antia olivatkin yksityiskohtaiset kuvaukset siitä, miltä näytteleminen Gilmoren tytöissä tuntui. Hän käy läpi kauden kerrallaan, ja nostaa esiin jokaiselta kaudelta asioita liittyen tekniikan kehitykseen, muotiin ja juonenkäänteisiin. Rakastin tätä kirjan lukua! Voi kunpa hän olisi kuvaillut vaikka jokaisen jakson yhtä tarkasti!"


23. Kirjassa on mukana meri: Viitasalo ym.: Meren aarteet (tietokirja)

24. Surullinen kirja: Laura Manninen, Kaikki anteeksi

"Kirja oli vahva, hurja, kammottava ja pelottava kertomus perheväkivallasta. Aihe oli raskas, mutta kuuntelukokemus palkitseva, kyseessä on harvinaisen vahva esikoisromaani."

25. Novellikokoelma: Lucia Berlin, Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (äänikirja)

"Siivojan käsikirja ja muita kertomuksia oli kuin alkusoitto Elena Ferrantelle. Aika raju alkusoitto tosin. Berlin esittelee novelleissaan rumia ja onnettomia ihmisiä, alkoholismia ja synkkyyttä. Toisaalta taustalla on myös huumoria ja ilonpilkahduksia. Aitous ihastutti ja nautin novelleista paljon."

26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt: Elena Ferrante, Uuden nimen tarina (äänikirja)

27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta: Anne B. Radge, Elämänrakentajat

"Alkupään kirjat olivat juonellisesti vahvempia kuin nämä kaksi viimeisintä, mutta minulle riittää  tuttujen ja rakkaiden hahmojen uudelleen tapaaminen. Luopumista oli taas päästää irti Neshovista, kun kirja loppui ja luopumista oli monenlaista  myös kirjan sivuilla. Kenties lopulta syy sille, miksi rakastan näitä kirjoja niin paljon ja samaistun niihin, on se tuttu surumielinen pohjavire, joka jatkuu läpi tarinan, mutta jonka vähän väliä puhkaisee mustan huumorin kukka tai pieni ja täydellinen onnen hetki.


28. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä: Heinähattu ja Vilttitossu (äänikirja)

"Nopolat ovat kesympää kamaa kuin Parkkinen siinä mielessä, että aikuiselle suunnatut vitsit lastenkirjassa eivät ole ihan niin yliampuvia. Mutta oikein hyvin nämä sopivat myös aikuiselle luettavaksi. Kieli on raikasta ja tarina sopivan hyväntahtoinen."

29. Kirjassa on lohikäärme: George R. R. Martin, Kuninkaiden koitos

30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan: Laura Lähteenmäki, Yksi kevät

"Tämäkin menee Helmet-haasteen loppuuntaputteluun. Ensimmäinen maailmansota oli kuittaamatta ja Suomen sisällissotaan sijoittuva tarina saa luvan sopia siihen. Kirja kerrottiin nuorten tyttöjen näkökulmasta."

31. Kirjaan tarttuminen hieman pelottaa: Kari Hotakainen, Tuntematon Kimi Räikkönen

" Mielikuvani Räikkösestä siis muuttui, mutta enpä silti muuttunut Formula-faniksi. Hotakais-fanitus sen sijaan kasvoi entisestään. Lukiessani mietin, että Hotakainen pitäisi palkata Suomen viralliseksi elämäkertakirjuriksi. Jokainen ihminen on tarinan arvoinen ja Hotakainen käsittelee samalla humaanilla lämmöllä ja tarkkanäköisyydellä niin koko maailman tuntemaa formula-tähteä kuin yksinäistä mökin mummoakin. Se jos mikä on taito."


32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan: Loistava ystäväni

"Sen sijaan rakastuin kirjan arkiseen pikkutarkkuuteen. Aivan kuin ihmiselämä olisi tallennettu filmikelalle, jokainen pienikin hetki, keskustelun pätkä, tunnelma, ja kelattu auki kirjan sivuille. Niin, Knausgårdhan tästä tuli mieleen. Miksi arkisuus kiehtoo minua niin paljon, sopisi miettiä. Ehkä toisten ihmisten elämään pakeneminen auttaa hahmottamana omaa elämää, rauhoittaa mieltä. Jotakin meditatiivista tässä Napoli-sarjan kuuntelukokemuksessa ainakin oli."

33. Selviytymistarina: Emmi Valve, Armo 

" Sillä käsittämättömän upea Armo tosiaan on. Se kertoo yhden naisen tarinan masennuksen ja muiden mielenterveyden ongelmien keskellä. Valven ilmaisuvoima on hurja. Periaatteessa yksinkertainen piirrosjälki toimii kasvualustana vahvoille tunteille siten, että kuva tosiaan kertoo enemmän kuin tuhat sanaa."


34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta: Enni Mustonen, Taiteilijan vaimo

" Taiteilijan vaimo on monin tavoin herkempi kuin edeltäjänsä. Siinä on kuolemaa ja uutta elämää. Kieltolaki aiheuttaa kuohuntaa monin tavoin, samoin pohjanmaalta Lapualta nouseva uusi liike. Hienosti historiaa kuvaa myös Kirstin muotiliikkeen luomukset, 1920-luvulla kehitys on nopeaa ja uudet tuulet puhaltavat monessakin mielessä."


35. Entisen itäblokin maasta kertova kirja: Sofi Oksanen, Stalinin lehmät

" Teos käsitteli naisen ja etenkin virolaisen naisen asemaa kaunistelematta, toisinaan turhankin rankasti. Oksanen kuvaa Annan ajatusmaailmaa, jota ruoka hallitsee, hurjan aidontuntuisesti ja se tietenkin lisää kirjan ahdistavuutta. Takaumat ja tarinan eteneminen eri ajoissa tuntuivat hieman sekavilta johtuen etenkin siitä, että luin kirjaa niin pitkään. Joka tapauksessa en voi kuin ihmetellä, millainen esikoisromaani tämä onkaan. Ei ole ihme, että Oksasesta tuli niin valtavan suosittu."


36. Runo on kirjassa tärkeässä roolissa: Juha Hurme, Niemi

"En pitänyt, ärsytti. Pidin tietopuolesta, en Hurmeen omista välihuomautuksista. Enkä ihan ymmärtänyt miksi tämä oli kaunokirjallisuutta ja miksi tässä ei ollut lähdeviittauksia."

37. Kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi: Elina Hirvonen, Kun aika loppuu

"Pidin kirjasta, vaikka sen tarina olikin järkyttävä. Nuori mies ampuu ihmisiä talon katolta ja kirjassa käydään läpi, miten miehen perhe, äiti ja sisko sen kokevat. Ympäristöasioita, ihmisyyttä, vihaa, rakkautta. Hieno kirja."

38. Kirjan kannessa on kulkuneuvo: Katja Kallio, Yön kantaja

"Aaltonen on mielenkiintoinen päähenkilö. Lukija ei saa selvää, onko hän lintu vai kala ja kenen puolella oikeastaan haluaisi olla. Amandaa käy sääliksi, mutta toisaalta hänen käytöksensä on välillä ärsyttävää. Tämä kertoo toki siitä, että Kallio on herättänyt Amandan henkiin taitavasti, hän vaikuttaa aidolta ihmiseltä, hyvine ja huonoine puolineen."


39. Kirja on maahanmuuttajan kirjoittama: Statovci, Kissani Jugoslavia

40. Kirjassa on lemmikkieläin: Reijo Mäki, Huhtikuun tytöt (äänikirja)

"Huhtikuun tytöissä minua hymyilyttivät erityisesti kaksi kohtaa: Ensinnäkin kuvaus Verkatehtaankadusta, jonka läheisyydessä siskoni aiemmin asui. Ja toiseksi kirjan huippuhetki, jossa arpikasvoinen mies tapaa homobaarissa paksumahaisen Madonna-paitaisen miehen, joka kertoo työskentelevässä jokirannassa valtion virastotalossa ympäristönsuojelun asiantuntijatehtävissä. Kyllä sitä alkoi katsella työkavereitaan vähän uusin silmin, heh!"

41. Valitse kirja sattumanvaraisesti: Erkka Mykkänen, Something not good (e-kirja)

"Tarina oli varsin viihdyttävä ja sen päähenkilö, nuori mies nimeltä Veikko, oikeastaan aika ihastuttava antisankari. Nuoren kaupunkilaisen aikuisuus ei ole helppoa."

42. Kirjan nimessä on adjektiivi: Keskivaikea vuosi

"Se oli mielenkiintoinen matka kirjailijan mielenterveyteen. Tunnistin tässä pikkutarkassa itsensä analysoinnissa itseni. Ehkä ihminen itse pääsisi vähän helpommalla, jos ei koko ajan ajattelisi niin paljon? Kaikkein mielenkiintoisinta oli kuulla ajatuksia introverttiydestä. Muiden voi olla vaikea ymmärtää ihmisen tarvetta saada olla täysin yksin, edes joskus."
 
43. Suomalainen kirja, joka on käännetty jollekin toiselle kielelle: Mika Waltari, Suuri illusioni

"Rakastin romaanin häpeilemätöntä kiihkeyttä. Waltari ei häviä yhtään aikalaisilleen Hemingwaylle ja muulle kadotetulle sukupolvelle. Nuoruuden voima, usko siihen, että kaikki on mahdollista ja asiat voivat muuttua, on valtavan piristävää. Teksti on toisinaan hyvin mahtipontista ja siihen on helppo suhtautua kyynillisesti. Kaikki suuri traagisuus tuntuu toisinaan hieman tarpeettomalta. Tekstissä on kuitenkin jotakin niin aitoa, tuoretta ja viatonta, ettei siihen voi suhtautua muutoin kuin ihaillen."


44. Kirja liittyy johonkin peliin: Suzanne Collins: Nälkäpeli (äänikirja)

45. Palkittu tietokirja: Pentti Linkola: ihminen ja legenda (e-kirja)

"Upea kirja valtavan kiehtovasta miehestä. Yllätyin siitä, miten Linkola on omistautunut tutkimukselle ja miten tarkkaan hän on havainnoinut kaikkea. Ihastuttavana yksityiskohtana mieleeni jäi, miten hän antoi arvosanoja kaikelle, myös äitinsä kirjeelle. Tämä pitäisi jokaisen suomalaisen lukea"

46. Kirjan nimessä on vain yksi sana: Rosa Liksom, Everstinna

"Jostakin syystä Everstinnasta ei jäänyt paljon mieleen. Kieli oli vahvaa ja kirjan erikoisuus. Tarina on kadonnut mielestäni, mutta muistan pitäneeni tästä"

47. Kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta: Noora Vallinkoski, Perno Mega City

"Yksi parhaista tänä vuonna lukemistani kirjoista. Turun Pernoon syvimpään lama-aikaan sijoittuva lapsen näkökulmasta kerrottu kertomus oli koskettava, aito ja hurja. Oikeastaan haluaisin lukea sen uudelleen. Tämä kirja ansaitsisi enemmän positiivista huomioita!"

48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö: Mia Kankimäki, Naiset joita ajattelen öisin

"Vuoden viimeisinä päivinä lukemani kirja osottautui myös yhdeksi vuoden parhaista kirjoista. Voi, mikä nautinto tämä Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin olikaan! Se oli täydellinen seikkailu kotisohvalla, upea matka historiallisten, omapäisten ja urheiden naisten maailmaan."


49. Vuonna 2018 julkaistu kirja: Anna-Leena Härkönen, Ihan ystävänä sanon

"Tämänkin luin viihdetarpeeseen ja se ajoi asiansa. Härkösellä on sana hallussa."

50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja: Jenny Offil, Syvien pohdintojen jaosto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!