perjantai 2. joulukuuta 2016

JP Ahonen: Villimpi Pohjola (joulukalenterin 2. luukku)

Pelinavaus puuttuu joukosta, mutta senkin ahmin samalla intensiteetillä.

Olen löytänyt uuden sarjakuvarakkauden. Minua kuitenkin harmittaa vimmatusti kaksi asiaa: miksi en lukenut näitä jo opiskeluaikana, kun painin gradun ja etenkin kandityöni kanssa ja toisaalta miksi luin ne nyt niin ahmimalla, että koko sarja on jo luettu, parissa hassussa päivässä.

Lapsus sivu 69.
Aika harvoin koen olevani kohderyhmää oikein minkään asian kanssa (johtuisikohan siitä, että henkinen ikäni on noin 30 vuotta fyysistä ikääni suurempi), mutta nämä JP Ahosen sarjakuvat kolisivat kyllä niin kovaa, että naapuritkin varmaan häiriintyivät. Kirjat kertovat minun ikäluokastani, alta kolmekymppisistä, jotka painivat venyneiden opiskelujen, uratoiveiden, ihmissuhde- ja tulevaisuusahdistusten parissa. Elämä on pelkkää juhlaa paitsi ettei kuitenkaan todellakaan ole. Omasta valmistumisestani on aikaa keväällä jo neljä vuotta, mutta gradutuska, tylsät luennot ja tenttipaine ovat tuoreessa muistissa. Sarjan hahmoja tekisi mieli välillä halata ja välillä ravistella. Ennen kaikkea heidän kanssaan haluaisi olla ystävä.

Ikäpolvemme kulttuurihistoriaa, mese-keskustelu Villimpi Pohjola 2 -albumin sivulta 29.
Kirjat ovat hauskoja, oivaltavia ja niiden tumma piirrostyyli miellyttää silmääni aivan valtavasti. Kirjojen kannet ovat myös uskomattoman upeita. Kiinnitin sarjaan ensimmäistä kertaa huomiota juuri kannen takia, kun näin Cats, books & me -blogissa Lapsus-albuin kannen, joka vetosi melkoisesti sisälläni asuvaan maailman suurimpaan Nirvana-faniin.

Loppuhuipennus: Valomerkki-albumin sivulla 51 on parasta, mitä sarjakuvataiteella voi ikinä olla tarjolla, nauroin tätä varmaan vartin ja näytin miehelleni, joka nauroi vähän lisää. Jokainen Ikean huonekaluihin tutustunut samaistunee.


Kirjailija: JP Ahonen
Kustantaja: Arktinen Banaani
Kirjat: Villimpi Pohjola (2007), Villimpi Pohjola 2 (2009), Kypsyyskoe (2011), Pelinavaus (2013), Lapsus (2014) ja Valomerkki (2015).
Mistä hankittu: Kirjastosta
Arvostelu: ★★★★★

2 kommenttia:

  1. Minäkin löysin nämä tämän vuoden aikana ja hitto, että nauratti. Nyt täytyy vain toivoa, että lisää sarjakuvia on tulossa! :)

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!