sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Päivä 10: Paras klassikkokirja

Sydäntäriipivän kaunis kertomus moraalista ja hyveellisyydestä, uskomattoman ihana rakkaustarina, ovela ja yllättävä juoni, suuri joukko liikuttavia, hauskoja, ärsyttäviä, ihastuttavia ja ennen kaikkea aitoja hahmoja. Vallankumous, vapaus, veljeys, tasa-arvo! Ranska, Pariisi, hurmio ja turmio! Paha ja hyvä, oikea ja väärä, rakas ja vihollinen. Voi pojat!

Minulle on toisinaan vähän epäselvää, mikä lasketaan klassikoksi ja mitä ei. Jos tavalliselta tallaajalta kysyttäisiin ensimmäistä mieleen tulevaa klassikkokirjaa, moni vastaisi varmasti jonkin venäläisen suurklassikon kuten Rikos ja rangaistus (terkkuja Turkuun, että aloitin tätä, mutta en nyt kyllä ole vielä sadan sivun jälkeen kovinkaan huumassa tästä, mutta katsotaan) tai Anna Kareninan. Veikkaanpa, että aika moni mainitsisi myös Victo Hugon Kurjat, tuon klassikon jonka valitsin tämän päivän teemaksi (Anna Karenina oli lempiklassikkoni pitkään, sori Tolstoi, Hugo veti nyt pidemmän korren).


Kurjat on yksi parhaista lukemistani kirjoista. Se onkin sellainen klassikko, jonka soisin kaikkien lukevan. Sen tarinaan ja maailmaan on helppo päästä sisään ja toisin kuin joissain klassikoissa, Kurjissa on henkilöitä juuri sellainen määrä, että ei tarvitse koko ajan miettiä kuka oli kukin. Se on mielestäni harvinaisen helposti lähestyttävä klassikko, jonka tarina ja hahmot ovat vailla vertaa.


6 kommenttia:

 1. Haluaisin niin hyllyyni Kurjat, mutta olen vain nähnyt lyhennettyjä painoksia!

  Anna Karenina on lempiklassikkoni, tietenkin. Rikoksesta ja rangaistuksesta en ole koskaan innostunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä minunkin on harmi kyllä lyhennetty versio. Harmittaa, etten ole sitä alkuperäistä lukenut. Tosin ilmeisesti pidemmässä versiossa ei ole juonellisesti mitään kovin merkittävää enempää kuin tässäkään.

   Anna Karenina on ihana ja niin on muuten blogisi nimikin!

   Poista
 2. Minulle Günter Grassin Peltirumpu on yksi parhaita klassikkoja. On varmaan muitakin, mutta tämä tuli ihan ensimmäisenä mieleen.
  Kurjia en ole lukenut, mutta olen nähnyt hyvin tehdyn tv-sarjan joskus kauan sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peltirumpi kiinnostaa minua kovasti ja onkin ylhäällä lukulistallani. Mukava kuulla että siinä on ainesta lempiklassikoksi.

   Poista
 3. Minun lempiklassikokseni nousi Anna Karenina, kun sen vähän aikaa sitten luin. Vaikka täytyy samaan todeta, että Humiseva harju ja Viisasteleva sydänkin ovat hyvin korkeilla sijoilla. Tätä en ole lukenut, mutta toivottavasti jo ensi vuonna ehtisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi! Anna Karenina on ihana, samoin Humiseva harju. Viisastelevaa sydäntä en ole vielä lukenut. Mietin juuri hiljattain, että pitäisi lukea listalta jokin Austen mitä en ole vielä lukenut, joten taidankin tarttua siihen seuraavaksi.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!